Wespen

Wespensoorten

In België leven  er ongeveer 5000 verschillende wespensoorten. Ook alle hommelen bijensoorten worden onder de groep van de wespen geplaatst.

Je kan ze op verschillende plaatsen aantreffen in je leefomgeving.  Toch zijn er maar een aantal wespensoorten die we regelmatig in onze directe omgeving tegenkomen. 

Hiernaast vindt je enkele wespensoorten terug die je misschien ook in jouw buurt kan aantreffen.

Dit zijn maar enkele soorten van wespen die in onze directe leefomgeving het meeste voorkomen.

Uiteraard zijn er nog veel meer soorten maar deze komen meer in de vrije natuur, bossen, velden, weiden, etc. voor. 

Wat eten wespen?

Wespen hebben een vrij gevarieerd eetmenu.Ze eten graag voedsel met veel suikers die ze halen uit vruchten, bessen, jouw drankje op het terras.
Ze drinken ook de nectar van bloemen. Wespen zijn naast suikerrijk voedsel ook dol op eiwitten. Deze eiwitten halen ze voornamelijk uit vlees.
Wespen jagen op verschillende vliegende en kruipende insecten. Ze eten onder andere muggen, vliegen en teken. Daarnaast voeden ze zich soms ook met de kadavers van andere kleine dieren. Verder eten wespen zijn ook graag een stukje vlees, zoals een etensrestje op je bord. Al dit eten geven ze aan de larven in het wespennest.

De larven braken een zoetige vloeistof uit die dan weer dient als voedsel voor de werksters. Als alle larven volgroeid zijn, is er geen zoete vloeistof meer en trekken de werksters er op uit om hun suiker elders te halen. Op dat moment komen ze massaal in het vaarwater van de mens terecht.  

Wespen hebben in ons ecosysteem ook hun nut. Ze vangen veel insecten en worden ook wel eens ‘opruimers van de natuur’ genoemd. Ze verwerken oud of rot hout tot een nieuw nest en ruimen kadavers van vogels op. Wanneer er dus achteraan in je tuin een nest zit en je ondervindt helemaal geen last ervan, zul je dus veel minder last hebben van insecten aan je terrastafel. Zo dient niet elk nest verdelgd te worden. Wanneer je echter serieuze last van deze beestjes hebt of allergisch bent voor wespen raden wij je aan om het nest te laten neutraliseren.

Verdelging aanvragen

Je kan hier een verdelging aanvragen en dan contacteren wij je voor een afspraak. 

Hoe vind ik het wespennest?

Een wespennest kun je vinden door goed op te letten waar de wespen naartoe vliegen.
Zijn er plots meer wespen in je omgeving, dan ben je in de buurt van het wespennest. Blijf vooral rustig en maak zeker geen slaande bewegingen.  

Probeer goed op te letten waar ze naar binnen vliegen. Dit kan in van alles zijn, bijvoorbeeld de grond, een gat in de muur, tuinhuisje,  in een boom tegen een tak of onder de rand van het dak, dakkapel.

Vaak bevindt de nest zich ook in een haag, dus kijk uit bij het trimmen van de haag.

Wat te doen bij een wespensteek?

Ben je gestoken door 1 of meerdere wespen? Begeef je dan zo snel mogelijk naar een veilige wespenvrije plaats. 
Koel zo snel mogelijk de gestoken plek. 
Behandel de rode huid om verdere irritaties te voorkomen. 

Wil je nog meer info weten wanneer je een steek hebt opgelopen? 

Kijk dan snel in onze folder. Hier staan enkele handige EHBO tips om je verder te helpen bij een wespensteek. 

Je kan ook terecht op de website van het antigifcentrum ivm steken

Hoe gaan we te werk bij een verdelging?

U wijst onze verdelger de plaats van het nest aan. 
Indien mogelijk mag je ons al een foto bezorgen van het nest zodat we de juiste wespensoort kunnen bepalen.

De eigenlijke verdelging gebeurt door het inbrengen van een biocide in het wespennest. Hierdoor zal de koningin sterven alsook de andere aanwezige wespen en larven in het nest. Na enkele uren is dit al merkbaar en 3 dagen erna mag er geen activiteit meer zijn van het behandelde nest.

Probeer nooit zelf de ingang af te sluiten of het wespennest te verdelgen! U kan hiermee agressie bij de wespen opwekken en de kans bestaat dat u een wespensteek oploopt. Laat dit steeds over aan een professionele verdelger. Wij beschikken over de juiste middelen om dit voor u op te lossen. Wij werken enkel met erkende producten.

Verdelging aanvragen

Je kan hier een verdelging aanvragen en dan contacteren wij je voor een afspraak. 

Indien het een bijen of hommelnest betreft, werken we samen met lokale imkers om hier een gepaste oplossing voor te vinden. 
Vraag onze verdelger meer info hierover.  

Hij kan je ook de gegevens van de imker bezorgen.